Het schrijven van goede webteksten

Goede teksten zijn van groot belang voor een website. Google houdt van interessante en vooral unieke content, maar bezoekers hebben weinig tijd en geduld om te lezen. Een uitdaging! Je wilt dus enerzijds goede teksten schrijven, maar anderzijds de bezoeker met zo min mogelijk met ‘tekst belasten’. Hoe schrijf je een goede webtekst?

Het schrijven van goede teksten vereist inlevingsvermogen in de bezoeker. Waar is de bezoeker naar op zoek? Bepaal de zoekwoorden en start me het schrijven van de tekst.

Begin met het ‘ oprolbaar maken’ van de tekst: maak samen samenvatting van enkele regels en vat deze nog een keer samen tot een pakkende titel. De lezer wordt als het goed is eerst ‘ geboeid’ door een titel en kan al worden volstaan met de eerste samenvatting (eerste alinea). Echt geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om de hele tekst te lezen. Schrijf vervolgens met korte zinnen. Het lezen van papier kost minder moeite dan vanaf een scherm. Houd de zinnen dus kort en bondig. Gebruik maximaal 9 woorden per zin.

En als laatste is de opmaak belangrijk: maak gebruik van smalle tekstblokken, gebruik een maximale tekstlengte van tussen de 7 en 12 regels, maak gebruik van tussenkoppen, kies voor een duidelijk lettertype, gebruik een lichte achtergrond en donkere tekstkleur en zorg ervoor dat je een leesbare printversie kan maken. Een sterke tekst is erg belangrijk voor een goede zoekmachine optimalisatie!